A cicák is fáznak a télen?

A cicák is fáznak a télen?


Fáznak kint a cicák télen? Erre figyelj nagyon télen, ha van cicád!

Igen, a cicák érzik a hideget. Mivel nincsenek hozzászokva a szélsőséges időjáráshoz, hipotermiát és fagyási sérülést kaphatnak, ezért a legjobb, ha a téli hónapokban melegen tartod őket. A fiatal és idős cicákra fokozottan ügyelni kell, mert jobban érzik a hideget, mint az egészséges felnőtt cicák. Nézzük, hogyan gondoskodhatsz a cicákról télen!

Fáznak a cicák télen?
 

Kint tarthatom a cicámat télen?

A legtöbb cica szívesebben gömbölyödik bent, ha hideg van, de ha a cicád általában a szabadban van, gondoskodj arról, hogy legyen meleg, száraz hely, ahová mindig hozzáférhet, például egy kültéri menhely. Ne felejtsd el ellenőrizni a garázsokat, a fészereket és a melléképületeket is, mielőtt bezárnád őket, arra az esetre, ha a cica éppen azt nézte volna ki ideiglenes menedéknek. Rendkívül hideg időben próbáld meg cicádat arra ösztönözni, hogy a lehető legtöbbet maradjon bent, különösen éjszaka.

Hogyan tartsd melegen a cicádat a házban?

Még ha cicád szívesebben tartózkodik bent, akkor is lehűlhet, megfázhat télen. De mutatunk néhány dolgot, amikre ha odafigyelsz, akkor télen is boldog, egészséges cicád lehet, amit messziről kerül el a megfázás. - -

- Biztosíts nekik meleg ágyakat és takarókat huzatmentes, hangulatos helyen, ahol összegömbölyödhetnek

- Fontold meg, hogy áthelyezed őket egy melegebb helyiségbe, ha esetleg olyan helyen volt eddig, ahol este csökken a hőmérséklet

- Győződj meg arról, hogy cicának van beltéri alomtálcája, amikor túl hideg van a szabadba menéshez, még akkor is, ha nem szokott ilyet használni

- Száríts meg cicádat egy nedves vagy havas időben végzett kaland után, hogy otthon érezze magát.

Télen nem is lehetnek kint a cicák?

Ezt nem mondtuk. Még a legkényelmesebb benti cicák is igénylik, hogy kint legyenek. Természetesen télen is lehetnek kint, csak egy két dologra ezzel kapcsolatban is oda kell figyelned. 

    • Figyelj arra, hogy a cicáknak esélyük se legyen bemászni a motorháztetőbe. Ha kint áll az autód, telente, jobb, ha ellenőrzöd, hogy más cicája sem mászott-e be a motorháztetőbe, az autó alá, mert a motor beindításakor súlyosan megsérülhetnek!
    • A cicák van, hogy olyan helyre merészkednek, ahol nem kellene, amikor az időjárás megváltozik, és csapdába esnek élelem vagy víz nélkül, ezért tarts őket szigorú hatásokon belül, amennyire csak lehet
  • Telente nagyobb a közúti közlekedési balesetek kockázata is a sötét éjszakákban, mivel a macskákat nehezebb észrevenni az úton.
  • Fontos, hogy előre tervezz, amikor zord időjárás várható, és tartsa őket bent, amennyire csak lehetséges a kritikus napokon. 
  • Próbáld meg benti játékokkal lekötni a cicádat, hogy ne unatkozzon a négy fal között sem. Minden nap játssz vele egy kicsit, hogy kellőképpen átmozgasd.
  • És egy kis plusz ünnepi figyelmesség: a mikulásvirág és a liliomok népszerű karácsonyi növények, de mérgezőek lehetnek a macskák számára, a karácsonyi díszek pedig gyomorrontást okoznak. 
     
Forrás: agraroldal.hu
Tetszett a cikk?

 

 

CicaVilága cikkajánló

További cikk »

 

 

 

 

CicaVilága cikkajánló

További cikk »