Gyakori tévhitek a macskákról

Gyakori tévhitek a macskákról


A leggyakoribb tévhitek a macskákról

????A macskák akkor dorombolnak, ha elégedettek
A dorombolás általában a cica elégedettségének, boldogságának a jele, amit ki- és belégzés közben is képes produkálni. A macskafélék szinte mind tudnak dorombolni a házi cirmostól kezdve a pumán át a gepárdig.
De ellentétben az általános vélekedéssel, miszerint csak a kellemes percekben képesek rá, a macskák akkor is dorombolhatnak, ha fáj valamijük, éhesek vagy félnek.
A kutatók szerint a dorombolás ugyanis egy olyan különleges képesség, amellyel meg tudják nyugtatni önmagukat, vagy akár a gyógyulásukat is elősegíthetik. Sőt, a doromboló macskákkal kapcsolatba kerülő gazdinak vagy másik állatnak a fájdalma is csökkenhet, vagy éppen gyorsabban gyógyulhat a sebe.

????A macskák a helyhez ragaszkodnak, nem az emberhez
Hallottad már a vicces mondást, hogy a kutyáknak gazdája, a macskáknak viszont személyzete van - akit csak azért nem hagynak faképnél, mert enni ad nekik?
Nos, a szakértők szerint azért mégsem nem ennyire szívtelenek, sőt, sokkal jobban ragaszkodnak az emberekhez, mint azt valaha gondoltuk. A cicák ugyanis igenis képesek mély társas kötődések kialakítására, és gazdájukhoz úgy kapcsolódnak, ahogyan a gyerekek szüleikhez, gondviselőikhez.

????A macskák mindig talpra esnek
Ez az állítás csak részben állja meg a helyét. Igaz, hogy a macskák rendkívüli egyensúlyérzékkel rendelkeznek, és esés közben képesek teljesen átfordítani a testüket, ezért az esetek többségében talpra esnek.
De ha az esés váratlanul érte őket és nincs idejük megfelelően reagálni, akkor bizony súlyos sérüléseket szenvedhetnek. Érdekes módon sokszor könnyebben túlélik a nagyobb eséseket, mert a levegőben több idejük van korrigálni a testhelyzetükön - de ezt legfeljebb 5-6 méter magasságig ússzák meg sértetlenül -
magyarázza a PURINA állatorvosa.
Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

CicaVilága cikkajánló

További cikk »

 

 

 

 

CicaVilága cikkajánló

További cikk »