Gyönyörű fehér cicák I.rész

Gyönyörű fehér cicák I.rész


 

Gyönyörű fehér cicák I.

 

A fehér macskák lenyűgözőek, ritkák, és meg kell mondanunk, hogy a fehér macskák valószínűleg a legszebbek az összes cica közül.

 

Fehér macskákból nagyon kevés van a világban. Ez a ritkaság lehet az egyik oka annak, hogy az emberek gyakran pontatlan sztereotípiákon, gyanúkon és anekdotákon alkotnak véleményt, mint sem a fehér macskákra vonatkozó ismereteik alapján.

A fehér macskák százalékos aránya

Jelenleg nincs sok szabványos könyv és tudományos jelentés a fehér macskák prevalenciájáról. Egyes források azonban próbálták megszámolni őket. Egyes források becslése szerint akár 2% is lehet, míg más vizsgálatok azt mutatják, hogy akár 5% is. Függetlenül attól, hogy a százalékos arány alacsony, ettől a ritkaságtól a fehér macskák különösen titokzatosak és szokatlanok.

Szemszínváltozatok a fehér macskáknál

Míg a népességük alacsony lehet, a fehér macskák szemének színváltozatai széles körben ismertek. A szem színe általában kék, zöld, arany (mogyoró) vagy rózsaszín.

Néha azonban mindkét szem különböző is lehet. Ennek a neve “furcsa szemek” vagy heterokróm.
Általában a fehér macskák, mint a színezett macskák, több mint egy tucat betegség bármelyikébe eshetnek. Mindazonáltal a fehér macskák esetében két egészségügyi probléma jelentkezik. Ha fehér macskát szeretnél, akkor nagyon fontoss, hogy ezekről az egészségügyi problémákról tudj.

Fehér macskák és süketség

Ez talán a legismertebb egészségügyi probléma fehér macskákkal kapcsolatban. Olyan elterjedt, hogy sokan úgy vélik, hogy minden fehér cica [kék szemmel] süket.

Ez nem pontos.

A fehér macskák és a süketség közötti kapcsolat úgy tűnik, hogy egy háromszög, a kék szem pedig az összekötő szög.

A fehér macskáknál hiányzik a melanin, ami színt ad a hajnak és a bőrnek. Nyilvánvaló, hogy a fehér macskáknak nincs melanin a bőrükön. Ezenkívül a fehér macskák (különösen a kék szemű fehér macskák) szintén nem rendelkeznek melaninnal a szemük íriszében. Ami az egyik oka annak, hogy kék a szemük.

Azonban fontosabb tény, hogy a melanintermelő sejtek (melanociták) alakulására szolgáló őssejtek azok, amelyek felelősek a belső fülbe egy olyan sejtréteg kialakulásáért, amely létfontosságú a halláshoz.

Mivel ezek a macskák nem rendelkeznek ezekkel az őssejtekkel (nyilvánvalóak a melanin hiánya miatt), ők nem rendelkeznek ezzel a létfontosságú sejtréteggel, amely a belső fülben kell lennie. Ez a hiány a fehér macskákkal és kék szemekkel kapcsolatos süketség oka.

Más különböző gének is okozhatnak kék szemet és fehér bundát. Bár egy adott gén / gén komplex fehér bundát, kék szemet és süketséget okoz, nem minden macska kapja fehér bundáját és kék szemét ugyan ettől a géntől.

Ezért a valószínűsége, annak hogy egy macska fehér, kék szemű és süket teljes mértékben függ az örökölt génjeitől és nem csak a megjelenésétől.

Lehetséges az is, hogy csak az egyik fülre süket. A két színű szemüeknél csak azon az oldalon süket amelyiken a kék szeme van.

Amit a statisztikák mondanak

  • A macskák 2-5% -a fehér, 15-40% -a legalább egy kék szem.
  • Ebből a százalékból 60-80% süket.
  • A kék szemű fehér macskák 30-40% -a süket.
  • A nem kék szemű fehér macskáknak csak 10-20% -a süket.

Fehér macskák és bőrrák

A fehér macskák melanin hiánya újabb meglepetést okoz. A fehér macskák nem bírják annyira napfényt, mint a színezett macskák. Ezt a tényt komolyan kell venni. Mert ha nem, laphámsejtes karcinóma kialakulásához vezethet.

A squamous cell carcinoma a bőrrák olyan formája, amely fájdalmas és elterjedt a bőr azon területein, ahol nincs sok szőrszál, pl szemhéj és orr. A kezelés gyakran magában foglalja az orr fagyasztását vagy a fül eltávolítását. Végzetes is lehet, ha nem diagnosztizálják elég korán.

Ez egy elkerülhető állapot, az a legjobb, ha a fehér macskákat bent tarjuk a lakásban.

Fehér macskák személyisége

A fehér macskák nem csak egy adott fajta macskához tartoznak.

Függetlenül attól, hogy milyen fajta, vitathatatlan hogy a fehér macskáknak félénk, zárt vagy lusta személyisége van. Egyes tanulmányok szerint van kapcsolat a macska szőr színe és a személyisége között.

Valószínüleg azért viselkedik így, mert a süket fülük miatt veszélyben érzik magukat, hiszen egy ragadozó támadását sem tudnák meg halla. Veszélyben érzik magukat és ez frusztrállja őket. Teljesen érthető, hogy sebezhetőek a süketségük miatt és ez ki hat a szociális interakciókra is.

Esetleg érdemes lehet bent tartani őket a házban, hogy biztonságban legyenek.

Forrás: cicacsalád.hu

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

CicaVilága cikkajánló

További cikk »

 

 

 

 

CicaVilága cikkajánló

További cikk »