Kamaszodik a kiscicám

Kamaszodik a kiscicám


Kamasz macska: Amikor a kiscicák felnőnek

kamasz macska

Minden cica életében eljön az idő, hogy felnőjön és elkezdje feszegetni a határokat. Az alábbi cikk segítségével megtudhatja, mikor kezdődik a macskák pubertáskora, és mit is jelent ez a dackorszak Önnek, mint macskagazdinak.

Mikor lépnek a macskák pubertáskorba?

A pubertáskor az az életszakasz, mely során a macska eléri az ivarérettséget. Akkor kezdődik, amikor a kamasz macska szervezete elkezd nemi hormonokat termelni. Nőstény macskáknál a progeszteron és az ösztrogén, hím macskáknál a tesztoszteron a meghatározó. Ez a folyamat általában a cicák életének harmadik-ötödik hónapjában kezdődik.

Ha nőstény macskája van, megfigyelheti, hogy az állat a hatodik és a tizenkettedik hónap között elkezd tüzelni. A hím macskák viszont általában az ötödik és hetedik hónap között válnak ivaréretté. A pontos időpont – mind a nőstények, mind a hímek esetében – a macska fajtájától és egyéb tényezőktől is függ.

Általánosságban véve azonban érdemes abból kiindulni, hogy macskája pubertáskora innentől számítva körülbelül hat hónapig fog tartani.

Melyek a korán érő macskafajták?

A korán érő macskák életük negyedik és ötödik hónapja között válhatnak ivaréretté. Ide főként az olyan keleti macskafajták nőstényei tartoznak, mint az abesszin, a burmai szent templommacska vagy a sziámi.

Melyek a későn érő macskafajták?

A korán érő macskafajtákkal ellentétben a későn érő macskáknál az ivarérettség körülbelül egy év után kezdődik. Ez főként nagytestű és hosszú szőrű macskafajtákra jellemző, mint például a Maine Coon vagy a norvég erdei macskára.

Hogyan viselkednek a macskák a pubertáskor alatt?

Bizonyára Önnek is hasonló emlékek jutnak eszébe, ha visszagondol saját pubertáskorára. Erre az életszakaszra jellemzőek a hangulatváltozások és az ingerlékenység. Bár a pubertáskor általában a macskáknál enyhébb, mint az embereknél, a házimacskák viselkedése is hasonló módon változik meg a dackorszakban – nem véletlenül hívják így.

 

  1. Hangulatingadozás tapasztalható

Az imént még vidáman játszott macskájával, az állat hangulata viszont egyik pillanatról a másikra megváltozik. Hirtelen elkezd sziszegni, és mancsával kiüti a kezéből a játékot. Az ilyen hangulatingadozások gyakran előfordulnak a pubertáskorú macskáknál.

  1. A serdülő macskák sokszor jelölik meg a területüket

Amikor macskája felnőtté válik, vonzó szeretne lenni a potenciális szexuális partnerek számára, és meg akarja védeni a területét a riválisoktól. Ezért gyakori, hogy a pubertáskorú macskák, különösen a hímek, vizelettel jelölik meg a környezetüket. A vizelet fontos illatanyagokat (feromonokat) tartalmaz, amelyek vonzóak a macskák számára, és elriasztják a riválisokat.

  1. A nőstény macskák tüzelnek

A szervezetben lévő nemi hormonok azt jelentik, hogy bársonytalpú barátja most már párosodhat. Hogy lenyűgözze a hímeket, nőstény macskája nyávogva hempereg a padlón, és minden alkalmat megragad a hízelgésre. A tüzelő macskák ezért nagyon ragaszkodóvá válhatnak.

  1. Megnő az állat önbizalma

Amikor a kiscicák felnőtt macskákká válnak, az önbizalmuk is megnő. Ezt akkor veheti észre, amikor hím macskája magas fákra mászik fel, vagy olyan ugrásokra merészkedik, melyeket kölyökkorában még nem mert megtenni.

Katze in der Pubertät markiert Busch

Mire érdemes figyelnie egy kamasz macska gazdijaként?

A macskák természetüknél fogva nagyon érzékeny állatok, a pubertáskorban azonban még megértőbbnek kell lenni velük. Éppen ezért mindig maradjon nyugodt és legyen türelmes, ha macskája olykor-olykor kiszámíthatatlanul viselkedik, vagy esetleg vizelettel jelöli meg az új szőnyeget.

Ez azért nem jelenti azt, hogy ne kellene határokat szabnia macskájának. Még a pubertáskorban lévő macskáknak is szükségük van nevelésre: Jutalmazza meg macskáját, ha valamit jól csinált. Másrészt, ha nemkívánatos viselkedést tapasztal – például kedvence engedély nélkül felugrik a konyhapultra – azonnal és határozottan, de finoman mondjon nemet. Fontos azonban, hogy soha ne szidja meg az állatot.

Ha úgy érzi, hogy a macskája nagyon stresszes a pubertáskor alatt, akkor feromonkészítmények vagy macskamenta segítségével enyhítheti a stresszt.

Ezekről a témákról bővebben is olvashat a Feromonok macskáknak és A macskanevelés alapjai című cikkeinkben.

Kell-e ivartalanítani a macskákat a pubertáskorban?

Németországban például számos településen kötelező ivartalaníttatani a kijárós macskákat. Ennek célja, hogy csökkentsék az ellenőrizetlen szaporodást és ezáltal a kóbor macskák számát is.

A macskák ivartalanítása tehát állatjóléti szempontból is indokolt, mivel így kevesebb macskának kell a vadonban az életéért küzdenie. De mikor jön el az ivartalanítás ideje?

 

Hím macskák ivartalanítása

A hím macskákat körülbelül hat hónapos koruktól érdemes ivartalanítani. Ez csökkenti annak kockázatát, hogy hím macskája veszélyes területharcok során megsérüljön, ha éppen a szabadban van. Ugyanakkor az ivartalanítás abban is segít, hogy az állat kevésbé jelölje meg vizeletével a tárgyakat és felületeket, így otthona nem lesz a kellemetlen szagok áldozata.

Egyébként, ha a hím macskákat azelőtt ivartalanítja, hogy csontjaik növekedési lemezei bezáródtak volna, lábaik hajlamosak túl hosszúra nőni. Ezt a jelenséget eunuchoid óriásnövésnek nevezik.

 

Nőstény macskák ivartalanítása

A kijárós nőstény macskákat korábban, lehetőleg öt hónapos koruk előtt kell ivartalanítani.

Így elkerülheti a tüzelés alatti álmatlan éjszakákat, valamint a gennyes méhgyulladás (pyometra) vagy emlőrák kialakulásának kockázatát. Ami pedig még ennél is fontosabb, hogy az ivartalanításnak köszönhetően megbízhatóan elkerülheti a nem kívánt utódokat is.

Ha nem biztos benne, hogy ivartalaníttassa-e macskáját, és ha igen, mikor, akkor bármikor kérheti állatorvosának tanácsát.

Forrás:zooplus.hu

Külső kép: pixabay.com

Tetszett a cikk?

 

 

CicaVilága cikkajánló

További cikk »

 

 

 

 

CicaVilága cikkajánló

További cikk »