Macska fogamzásgátló?

Macska fogamzásgátló?


Macska fogamzásgátló? Ilyen lehetőségek vannak

A macska ivartalanítása fogamzásgátlás céljából

Az ivartalanítás kifejezést nőstény és hím macskákra egyaránt használják. Az ivartalanítás során az állatot örökre terméketlenné teszik, mégpedig a hormontermelés leállításával. Míg a kandúroknál a heréket, a nőstény macskáknál a petefészkeket távolítják el.

Előnyök

Az ivartalanítás hosszú távú fogamzásgátló módszer a macskák számára. A hormonálisan szabályozott viselkedés, mint például a jelölés, a tüzelés és a területért vívott harcok is megelőzhetőek.

Az eltávolított ivarmirigyek csökkentik az emlődaganatok és a hererák kockázatát is. Mivel a párzási aktus így elmarad, csökken a macska-AIDS (FIV) és a leukózis (FeLV) átvitelének kockázata is.

Hátrányok

Az ivarmirigyek eltávolításához mindig mélyaltatásra van szükség. Ezenkívül az eljárás nem visszafordítható.

A macska sterilizálása fogamzásgátlás céljából

A sterilizálás a macskát terméketlenné teszi, a hormontermelést azonban nem állítja le. Csak a spermiumok vagy petesejtek szállítását akadályozza meg. Az ondó- vagy petevezetékeket elkötik, de a herék és a petefészkek érintetlenek maradnak.

Előnyök

A beavatkozás gyors, és elméletileg visszafordítható.

Hátrányok

A sterilizáláshoz szintén mélyaltatásra van szükség. A hormonálisan szabályozott viselkedések, mint például a jelölés és a tüzelés megmaradnak, sőt akár állandó tüzelés is kialakulhat.

A hormonok jelenléte miatt a rosszindulatú emlődaganatok vagy méhfertőzések kockázata szintén fennáll.

Macska fogamzásgátló tabletták: hormonkészítmények macskák számára

Nőstény macskák számára hormonkészítmények is kaphatók fogamzásgátlóként. A tabletta elnyomja a macska ciklusát, és megakadályozza a tüzelést, így a vemhességet is.

A készítménytől függően a tablettát nem naponta, hanem a legtöbb esetben hetente kell beadni.

Előnyök

Hatása nem tartós, ezért ez a fogamzásgátló módszer rövidtávú használatra alkalmas a tenyésztők számára.

Hátrányok

Ha az állat kihányja vagy kiköpi tablettát, a fogamzásgátlás már nem garantált.

Ezenkívül számos mellékhatása miatt nem tanácsos hosszútávon alkalmazni. Mellékhatásai közé tartozik például a megnövekedett étvágy és az ezzel járó súlygyarapodás, a megváltozott viselkedés, a méh esetleges megnagyobbodása, méhciszták, méhdaganatok, a mellékveseműködés elnyomása és a cukorbetegség.

Ezenkívül, ha hosszútávon alkalmazzák, akkor igen költséges is.

Macska fogamzásgátló hormoninjekciók

A macska fogamzásgátló injekció egy másik hormonális fogamzásgátló módszer a macskák számára. Az injekciókat állatorvos adja be. Ez pedig azt jelenti, hogy a macskának el kell viselnie a rendszeres állatorvosi látogatásokat.

Előnyök

Az injekciók különösen alkalmasak olyan tenyésztők számára, akik csak ideiglenes fogamzásgátlást szeretnének macskájuk számára. A fogamzásgátló tablettával ellentétben ennél a módszernél ugyanis biztos lehet benne, hogy a macska mindenképpen megkapja a szükséges hormonadagot.

Hátrányok

A tablettához hasonlóan a hossztávú használat a számos mellékhatás miatt nem ajánlott. Ezek a mellékhatások ugyanolyanok, mint a tabletta esetében, illetve ez a módszer is drága, ha hosszabb ideig alkalmazzák.

Tények a macskák fogamzásgátlásáról

A tartós fogamzásgátlásra vágyó gazdik számára az állandó, nem hormonális módszer sokkal biztonságosabb, illetve olcsóbb is. A szükséges műtét miatt ugyan az ivartalanítás során beavatkoznak a macska szervezetébe, ez azonban még mindig sokkal kíméletesebb, mint a hosszú távú hormonkezelés.

Forrás: zooplus.hu
Kép: © isavira / stock.adobe
Tetszett a cikk?

 

 

CicaVilága cikkajánló

További cikk »

 

 

 

 

CicaVilága cikkajánló

További cikk »