Macskák és emberek

Macskák és emberek


 

Macskák és emberek

„Sok filozófust és sok macskát tanulmányoztam. A macskák bölcsessége messze meghaladja a filozófusokét.” (Hippolyite Taine)

A háziállatok sokat javíthatnak testi-lelki egészségi állapotunkon. A kutya és a macska nem csak jókedvre derítenek, de segítségükkel könnyebben megelőzhető a szívinfarktus és az agyvérzés is.

 

 

„Két dolog alkalmas rá, hogy feledtesse az élet kellemetlenségeit: a zene és a  macskák.” (Albert Schweitzer)

 

A cicák rendszeresen megfejthetetlen rejtélyek elé állítják gazdáikat. Önállóak, függetlenek, mégis odaadóak tudnak lenni. Ha nem „beszélünk” a nyelvükön, nem tudjuk értelmezni a viselkedésüket, s félreértjük őket. Minden macska másképp beszél a gazdájával. A szabadon csatangoló, vidéki házak körül élő macskák általában rövid „nyaú” hanggal üdvözlik az embert. Másképp a szobacicaként tartott sziámi macska, amely amúgy is igen beszédesnek és hangosnak számít. Mivel ráadásul intenzíven kötődik gazdájához, a hangok egész széles skáláját fejleszti ki, amelyekkel pontosan kifejezi szándékait, óhajait és hangulatát.

 

A házi macska tulajdonképpen két „szótárt” használ: az anyaállat és kölykei között zajló kommunikáció hangjait, valamint a felnőtt macska nyelvezetét, amellyel a szexuális vágyat, a dühöt és a félelmet fejezi ki. Míg a vadmacska a kölyökkori nyelvet felnőtté válva elfelejti, a háziasított macska megtartja azt és a tökéletességig csiszolja, hogy gazdájával szemben alkalmazza.

 

A házi macska hét legfontosabb üzenete:

• Haragszom!

Kiáltó, érdes fenyegető hang, amelyet főképp akkor hallhatunk, amikor két kandúr keresztezi egymás útját. Ennek nincs köze a szexualitáshoz, még akkor sem, ha a párzási időszakban halljuk.

• Félek!

A macska úgy érzi, sarokba szorították, nem tud elmenekülni. Ezért fúj, olykor köp is – ez a többi állatot a mérges kígyók sziszegésére emlékezteti.

 

 

Jelenleg Oscar a világ leghíresebb kandúrja, aki az amerikai Rhode Island  szövetségi államban egy ápolási otthon „munkatársa”. Önként vállalt feladata, hogy hízelgéssel és dorombolással vigasztalja a haldoklókat

 

• Fáj valamim!

Félreismerhetetlen rövid, panaszos nyávogássorozat, amely a kiscicák jellegzetes hangjának továbbfejlesztése. A felnőtt macskánál ez a hang pótmamának, azaz a gazdinak szól. Más felnőtt macskák erre a hangra nem reagálnak.

• Figyelj rám!

Ez olyan nyávogás, amelyet a gazdi a legkülönfélébb variációkban hallhat. Ez is a kölyökkori hangok egyike, olykor könyörgő, máskor követelőző, ismét máskor szánalmat ébresztő – és legtöbbször nagyon hatásos.

• Gyere!

Lágy, halk, ciripelő hang, amellyel az anyamacska a kölykeit hívja. Ezzel a hanggal üdvözli a macska a gazdáját.

• Békés hangulatban vagyok

A híres dorombolás azt jelenti, hogy a macska barátságos hangulatban van, és nem áll szándékában támadni.

• Menten megharaplak!

Alig hallható, „csattogó” hang. Akkor hallhatjuk, amikor a macska a szoba ablakában ülve madarat vagy egyéb, számára elérhetetlen zsákmányállatot pillant meg. A macska egyébként csak akkor hallatja ezt a hangot, ha kölykeinek zsákmányt hoz.

 

 

A macskakölykök artikulálatlanul nyávognak. A felnőttek az ilyen hangokra egymás közötti kommunikációjukban nem reagálnak

 

Mimika és testbeszéd

Mimikájáról és testbeszéde alapján is leolvashatjuk, hogyan érzi magát kedvencünk.

• Szemek

A szemek keskeny réssé szűkülhetnek vagy óriásira tágulhatnak, amiből különféle hangulatra következtethetünk.

 

Nyugalom, ellazult állapot: A jószág szeme félig csukva, kicsit hunyorog, majd elfordítja a fejét. A keskeny szem barátságos jelzés. A hunyorgás az emberi mosolygásnak felel meg.

 

Félelem: A macska szeme óriási, pupillái teljesen kitágulnak és kerek formájúak.

 

Düh: A macska szeme tágra nyílik, de pupillái keskeny réssé szűkülnek.

 

Fontos tudni: Ha folyamatosan fixírozunk egy macskát, azt ő fenyegetésként értelmezi. Ellenben ha pislogunk, hunyorgunk, azt barátságos közeledésnek veszi.

• Fülek

A macska a füleit egymástól függetlenül is tudja mozgatni. Az egyik például előrefigyel, míg a másik épp az ellenkező irányba fordul.

• A fülek tartásának jelentése:

Ellazultság, pihenés: A relaxáló macskák fülnyílása általában előrenéz, a fülkagyló kissé hátrafelé hajlik. Jelentése: Jól érzem magam.

 

Érdeklődés, kíváncsiság: Ha a macska valami érdekeset hall, a fülét teljes mértékben a hang irányába fordítja.

 

 

Az ókori Egyiptomban a macska a termékenység szimbóluma, ezért  érinthetetlen volt. A macska megfogta az egereket, tehát biztosította az  értékes gabona fennmaradását. Ha egy macska elpusztult, mumifikálták, és  egy mumifikált egeret temettek mellé

 

 

Félelem: A félő macska laposan a fejére simítja füleit. Ez egyúttal komoly figyelmeztetés is, jelentése: „Vonulj vissza!”

 

Harag: A fülek teljesen hátrafordulnak. A fülnyílás oldalt néz. Jelentése egyértelmű: „Most támadni/védekezni fogok!”

• A farok

A macskák hangulatát megállapíthatjuk abból is, hogyan tartják a farkukat.

 

Öröm: Ha a macska örül, magasra tartott, égnek álló farokkal igyekszik az ember felé. Előfordulhat, hogy a farok vége egy kissé félreáll.

 

Pihenés: A pihenő, elégedett állat farka is pihen, ha magasan ül, a farok egyszerűen lóg. Izgatottság, harag: A dühös macska, amelyik támadást fontolgat, ide-oda csapkod a farkával. Ez az ideges csapkodás kifejezetten az agresszivitás jele.

 

Játékosság: Egyes macskák a farkukkal jelzik, ha játszani szeretnének, ilyenkor fordított U betűt formálnak vele. Gyakran megfigyelhető ez a farokállás, amikor a macska bolondozik, és őrült módon, kissé oldalazva szaladgál a házban.

 

 

Ez a brit rövid szőrű fajta macska egy kőkerítés tetején helyezte kényelembe  magát. Mimikáján látszik, hogy békés hangulatban van

 

 

Imponálás: Az igazán dühös vagy nagyon megijedt macska farkán feláll a szőr, mint egy üvegmosó kefén. Ugyanakkor meg is emelik a farkukat, így az különösen nagynak tűnik. Például akkor, amikor egy másik macskát vagy egy kutyát akarnak elriasztani ezzel a viselkedéssel. Ha ilyen lát, jobb, ha távol marad a macskától!

 

 

A macskák illatokkal s üzennek egymásnak

A macskák számára az illatok életfontosságúak. Nagyon jó a szaglásuk, és az illatokat üzenetek továbbítására is használják. Idesorolható a macskatartók által jól ismert dörgölőzés, amikor a cica a fejét odadörgöli a gazdihoz, vagy a hátát, az oldalát az ember lábához dörgöli, esetleg a hátát és a farkát a gazdi álla alatt végigsimítja. Ezzel „megjelöli” az embert, jelezve, hogy ő a „macskacsalád” tagja.

 

A macska pofáján, az álla alatt, a lábujjai között és a hátán, közvetlenül a farka töve előtt olyan mirigyek találhatók, amelyek speciális illatanyagokat, ún. feromonokat választanak ki. A kandúroknak ezen kívül a végbélnyílásuknál is van egy illatmirigye.

• A család illata

A macska az emberrel együtt élve is az orrára hagyatkozik. Emberi családtagjait inkább illatukról, mint külsejük alapján ismeri fel. Ha a macska egy bizonyos időt eltöltött egy családban, az illatát minden emberen képes rögzíteni. Minden macskát és embert a „családi illattal” jelölnek meg. Végül mindenkinek és mindennek a környezetükben olyan illata van, mint neki.

 

Mivel azonban a családi illat idővel megkopik, a macska mindennap megújítja azt dörgölőzéssel. Sok cicának van kedvenc helye a lakásban vagy a kertben, amelyeken rendszeresen hátrahagyja illatjelét. Mivel ezek az illatok az emberre és a bútorokra nézve teljesen ártalmatlanok, nyugodtan bátoríthatjuk jószágunkat e cselekedetre. Ennek köszönhetően a négylábú biztonságban és jól érzi magát a házban.

• Vizeletfröcskölés

A macskának azonban van még néhány eszköze személyes illatnyomot hagyni: a vizelete és a széklete. Mivel a legtöbb szobacica illedelmesen használja a macskavécét, ez náluk nem jelent problémát. Kifejezetten kellemetlenné válhat a dolog azonban, ha a házi macska nem csak a lakáson kívüli területét, hanem a lakást is, sőt családtagjait – másik macskát vagy akár a gazdikat – is megjelöli vizeletével.

 

Félreismerhetetlen: ez a jószág örül. Ezt égnek álló farka jelzi

 

 

A nőstény vizelete nem túl erős szagú, ezért ezt az „illetlenséget” sokszor eleinte észre sem veszik. A kandúr jelölésre alkalmazott vizelete ezzel szemben orrfacsaró, átható szagú, mivel ez keveredik a végbél környékén található bűzmirigy váladékával is. Időjárási viszonyoktól függően a szabadban elhelyezett kandúrspriccelés szaga akár két hétig is érezhető. Így a többi macska pontosan tudja, hogy az azt elhelyező állat kicsoda, mikor spriccelte oda a jelet, és azt is, hogy éppen milyen hangulatban volt. Az ilyen jellegű illatjel teljes üzenete például így hangozhat: „Arnold nevű kandúr, három nappal ezelőtt, nagyon dühös.”

 

A spriccelő kandúr, amelyik nem csak a szabadban, hanem a lakásban is jelölget, nem igazán alkalmas lakótársnak. Sajnos előfordul, hogy az erős stressz alatt álló vagy félénk macskák egyszer csak elkezdik a lakást vizeletükkel vagy székletükkel megjelölni. Ilyen esetben érdemes a macska viselkedésével foglalkozó szakemberhez fordulni, aki általában gyorsan megoldja a helyzetet.

• A személyes illat bizalmat kelt

Minden macskának megvan a személyes illata. Ha a macska félős vagy agresszív, akinek hozzá kell szoknia új berendezési tárgyakhoz, emberekhez, a tulajdonos alkalmazhatja a következő trükköt: Vegyen egy tiszta kendőt, és vigye fel rá a macska illatát. (Hozzádörgöljük, vagy hagyjuk, hogy ő dörgölőzzön a kendőhöz.) Ezután a kendővel, a macska fejmagasságában, átdörgöljük az új bútort vagy az új ember lábát. Ha a macska arra jár, felismeri az illatot: „Ezt már megjelöltem, ő a családhoz tartozik.”

 

Ha több macskánk van, tudnunk kell róla, hogy egyes gyógyszerek átmenetileg megváltoztatják az állat személyes illatát. Ezért előfordulhat, hogy a két állat nem ismeri meg egymást, ha az egyik az állatorvosnál járt vagy kezelés alatt áll.

• Kaparás, körömélesítés

A macskák más módon is képesek illatukat hátrahagyni. Fatörzseket kaparnak a körmeikkel, közben az ujjaik között elhelyezkedő illatanyagokat rákenik a fa felületére, amit az arra járó más macskák észlelnek. Ez elsősorban a kicsorbult karmok élesítését, köszörülését szolgálja, az illatminta elhelyezése másodlagos.

 

 

A cicák imádnak játszani. Főként a szobában tartott macskákkal kell rendszeresen „mókázni”

 

Igen kellemetlenné válhat e szokás, ha kedvencünk a lakásban rákap a bútorokra. Elég egy futó pillantás a bútorok kárpitjára vagy a tapétára, hogy a témában jártas ember megállapítsa: itt macska lakik.

• A kaparófa

Hogy a jószág eleve el se kezdje rongálni bútorainkat, még kölyökkorukban kell őket nagy türelemmel és kitartással rászoktatni a kaparófa használatára. A macskák szeretik, ha kinyújtózhatnak kaparás közben. Ezért a kaparófa hossza legalább akkora legyen, mint macskánk testhossza, amikor két hátsó lábán áll. Erre megfelel akár egy vaskosabb faág is.

 

A kaparófát állítsuk fel nyugodt helyen, vagy éppen oda, ahol az a bútordarab áll, amelyet kedvencünk rendszeresen látogat. Bátorítsuk a cicát az új kaparóeszköz használatára, például illatanyag átvitelével. Ha ez sem segít, és a cica még mindig másutt élesítgeti körmeit, minden egyes alkalommal, amikor hozzálát a „művelethez”, tereljük el figyelmét játékkal, és csábítsuk el a tett helyszínéről. Köthetünk egy kis madzagot, annak a végén valamilyen macskajátékkal a kaparófára, és nézzük, hogyan játszik vele a cica. Amint a jószág „véletlenül” elkezdi kaparni a fát, dicsérjük meg, cirógassuk, és jutalmazzuk meg kedvenc falatjával.

 

Egyes macskák nem a függőleges, hanem a vízszintes tárgyakat részesítik előnyben a kaparáshoz. Nekik kaparófa helyett kaparólécet kell beszereznünk vagy készítenünk. Sajnos egyes macskák akkor is ragaszkodnak a család féltve őrzött, antik bőrfoteljéhez, ha a legcsábítóbb kaparófákat kínáljuk alternatívaként.

• Mire figyeljünk az etetésnél

Félős, ideges a cicája? Vagy egyszerűen csak szeretné a barátságot kettőjük között elmélyíteni? Akkor simogassuk és vakargassuk meg a jószágot evés közben. Így a macska az érintést valami kellemes dologhoz tudja kapcsolni. Miközben eszik a cicus, egyik kezünkkel simítsuk végig kétszer-háromszor a hátát finoman, de azért érezhetően. Ha az állat láthatóan nem örül neki vagy el akar ugrani, azonnal hagyjuk abba, és hagyjuk nyugodtan enni.

 

 

Fajtatiszta cicát, vagy közönséges házi macskát? Minden macska külön egyéniség, mint mi, emberek

 

A macskák szeretnek azonos időpontban étkezni. Ha ezt egy kis rituáléval kötjük össze – például kis „mutatványokkal”, két lábon állás, egy bizonyos székre ugrás, vagy a macska megmutatja a mancsával, melyik eledelből kér –, annak egyaránt örül a jószág és a gazdi. Gyakran a kiadós udvarlás, hízelgés az ételért fontosabb, mint maga az evés. Evés után a macska általában lepihen és szunyókál, ekkor tehát ne noszogassuk, ne akarjunk játszani vele.

• Játékok a lakásban

Nem csak a kölyökmacskának van szüksége és igénye a játékra, a felnőtt állatokkal is foglalkozni kell, hogy elviseljék a bezártságot. Ne feledjük, hogy egy felnőtt kandúr kb. 50 hektáros terület „ura”, amelyet nap mint nap bejár. Nem csoda hát, ha kis ragadozónk a lakásban élve könnyen elunja magát, és vadászösztöneit a gazdin vezeti le. A szobamacskák között vannak igazi zsarnokok, amelyek meglehetősen vadul viselkednek, hogy magukra vonják a tulajdonos figyelmét, némelyikük harap és karmol is! Mások megtanulnak a függönyön felmászni a karnisra, tárgyakat sodornak le a polcokról, vagy olyan hangosan vernyákolnak, hogy az egész ház hallja, csak hogy magukra vonják a figyelmet.

 

Ezekre a legjobb terápia, ha rendszeresen játszunk a cicussal, amikor a jószág kitombolhatja magát. Erre többek között a következők alkalmasak:

• Vadászjáték

A szabadban élő macskák mindenre vadásznak, ami mozog, kezdve a rovaroktól a lehulló levelekig – mintha valódi zsákmányra vadásznának. Gondoljon ki olyan játékokat, amelyek segítségével macskájának a vadászat izgalmát, élményét nyújthatja. Dobjon neki kis labdát, papírgalacsint vagy műegeret, vagy rejtse el ezeket. Ha a cicus megtalálja őket, kaphat egy jutalomfalatot.

• Játék a pálcával

A horgászbot (vagy egyéb pálca) kiváló játékszer, ráadásul segít távol tartani a macska éles fegyvereit a gazdi bőrétől. Megfelelő pálcás macskajátékokat beszerezhetünk az állatkereskedésekben, de készíthetünk mi magunk is ilyeneket. A macska feladata, hogy a botra kötött zsinóron függő apró játékot elkapja. Ha megszerezte a játékot, nem szabad tovább húzni a madzagot.

 

 

Egészen más a helyzet ezzel a perzsa macskával: felborzolt farka dühöt és harckészséget jelez

 

• „Egyszemélyes” macskajátékok

A cica egyedül is játszhat. Erre alkalmas játékszerek szintén a szaküzletekben kaphatók, de készíthetünk magunk is ilyeneket üres dobozokból, tojásosrekeszekből stb. A különféle nyílásokba, rekeszekbe (amelyekhez a hozzáférést meg kell nehezíteni) apró játékot vagy egy-két szem száraz macskaeledelt kell elhelyezni – a jószág lelkesen munkához lát majd, hogy megszerezze a „zsákmányt”.

 

Mindenképp ügyeljünk rá, hogy mi kezdeményezzük a mókázást és a cicával való foglalkozást. Ha az időpont nem alkalmas, egyszerűen és következetesen (!) hagyjuk figyelmen kívül az állatot, akkor is, ha reklamál, nyávog.

 

Fonjuk karba a kezünket, és nézzünk a szemébe. Ezzel kifejezzük, hogy most nem fogjuk cirógatni és játszani sem fogunk vele. Ezután fordítsunk neki hátat. Ne beszéljünk hozzá, ne toljuk el magunktól és ne is simogassuk, azt remélvén, hogy akkor elhallgat.

 

Milyen macska való hozzám?

A kérdés helyesebben így hangzik: Milyen ember való milyen macskához? Minden macska külön egyéniség, pontosan úgy, mint mi, emberek. Teljesen mindegy, hogy fajtatiszta állatról vagy keverékről van-e szó.

 

Az, hogy a macska hogyan viselkedik és hogyan jön ki a gazdájával, nem a fajtájától, sokkal inkább előtörténetétől és az anyamacskától függ. Egy macska, amelyik életének 12. hetéig együtt élt az anyjával, emberekkel, megszokta a család kutyáját, a porszívót, az autót stb., egészen másképp fog viselkedni, mint egy féligmeddig vadon felnőtt vagy szabadban élő állat. A boldog, harmonikus együttélés szempontjából csak az számít, hogy az ember megfelelő macskatulajdonos-e. Ha a következő kérdésekre őszinte választ ad, ez gyorsan kiderül.

 

 

A macska igazán akkor érzi jól magát, ha emberi családtagjain hátrahagyta  saját illatmintáját

 

Hajlandó felelősséget vállalni az állatért és kötetlenségét feladni? A macskák várható élettartama 9–19 év. Ez idő alatt nem olyan egyszerű elutazni, és nem is hagyhatja magára az állatot egész napra. A macska érző lény, nem tárgy. Nem szabadulhatunk meg egyszerűen tőlük, ha gondot jelentenek, vagy ha nem illenek pillanatnyi életvitelünkhöz.

 

Van elegendő helye? A szobacicának is nagy területre van szüksége. A kijáró állatoknak biztosítani  kell a lakásba való bejutást, még akkor is, ha a gazdi egy időre elutazik. Vannak olyan macskák, amelyek nem viselik el, ha egyáltalán nem mehetnek ki a szabadba. Ezt érdemes a tenyésztővel vagy a menhelyi gondozóval időben tisztázni, mielőtt a macskát és saját magát fölöslegesen boldogtalanná tenné.

 

Tudja viselni a költségeket? Néhány alapvető kelléket: etető-itató tálkát, macskavécét, macskaalmot, kaparófákat, „alvóhelyet”, játékokat, szállítókosarat mindenképpen be kell szerezni. Rendszeresen macskaeledelt kell venni, és végül, de nem utolsósorban gondolni kell az állatorvosi költségekre is.

 

Tud elegendő időt az állatra fordítani? A lakásban tartott macskával, ingerszegény környezete miatt, naponta legalább egy órát játszani kell. Nem elég, ha az ember jelen van, játszótársként is kell működnie, biztosítania kell a macska „szociális” igényeit. A szobacicák WCjét naponta tisztítani kell. Aki nem szereti, ha minden tele van macskaszőrrel, annak naponta ki kell kefélnie az állat bundáját.

 

Eljár dolgozni, vagy többnyire otthon van? Bár rendszeresen hallhatjuk, hogy a macskának nem számít, ha hosszú órákon át egyedül hagyják, a munkába járó emberek egyedüli macskáinál nem ritkák a viselkedészavarok. Ezért helyesebb, ha kezdettől fogva két macskát szerzünk be.

 

 

Az iskoláskorú gyermeknek már lehet cicája, ha segítünk neki megérteni az állat viselkedését

 

Macskaallergiás? Azt is ki kell zárni, hogy a család más tagjai allergiásak a macskaszőrre. Mennyire terhelhető? El kell viselnie a macskaeledel és olykor a macskavécé szagát is. Tisztában van vele, hogy a macskák nem hallgatnak a vezényszavakra? Továbbá nincsenek tekintettel a drága bútorokra és olykor a függönyökre sem. Megrágcsálják a szobanövényeket, és lehet, hogy néha szőrcsomót hánynak a szőnyegre vagy akár a bútorra. A szabadon kijáró macskák rendszeresen elejtett egerekkel, madarakkal állítanak haza. Éjszaka futkosnak, és végigrohannak az ágyban fekvő gazdin.

 

Van családja? Sok vidám történetet ismerünk a macskákkal kapcsolatban. Ezek azonban nem mindig olyan mókásak, ha velünk történnek meg. A macskák nem játékszerek, hanem ragadozók – és bizony így is viselkednek. A kisgyermekeknek ezért nem való macska. Az iskolás korú gyermeknek már lehet cicája, ha segítünk neki megérteni a macska viselkedését. Alapvetően a macska beszerzése családi ügy. Minden családtagnak egyet kell vele értenie, hiszen új családtag befogadásáról van szó.

 

 

Így őrizheti meg macskája egészségét

A humán medicinához hasonlóan az állatorvoslás is ismeri az alternatív gyógyítás módszereit. Egyre több állatorvos specializálódik homeopátiára, akupunktúrára, ismét felfedezik a piócázást vagy az érmetszést. De nem csak ezek az ősi gyógymódok szerepelnek az állatorvos, illetve az állat-természetgyógyász repertoárjában, hanem az alternatív gyógyászat modern ágai is, mint az elektroakupunktúra, a mágneses terápia, a biorezonancia, a sejtinformációs terápia vagy a lézerterápia.

 

Fontos, hogy az állat-természetgyógyász megfelelő képzettségű legyen. A gyógynövényes gyógyítás, a homeopátia és a Bach-terápia eredetileg embereknek kifejlesztett módszerek és embereken is próbálták ki azokat. Ezek egyszerű átvitele nem oldható meg minden gond nélkül.

 

 

 Az oltások azért is fontosak, mert a legtöbb fertőzést az ember a cipőjével viszi be a lakásba

 

Annyi azonban kiderült, hogy a macskáknál a valódi viselkedési zavarokra valódi alternatívát jelent a homeopátia a hagyományos gyógyszerekkel szemben. A homeopátiás kezelés hosszabb távon gyakran eredményesebb, mint a szokásos nyugtatókkal végzett terápiák.

Mikor érdemes oltani?

Ajánlatos a macskát a fertőző macskabetegségek, például macskaleukózis, macskanátha ellen oltani. Akkor is, ha az állat soha nem jár ki a lakásból, ugyanis a legtöbb kórokozót az ember a cipőjén hordja be a lakásba. Az alapimmunizálás érdekében két oltást kell beadni, három-négy hetes szünettel. Ha a vakcinát évente ismételten beadják, a macska védett lesz.

 

A rendszeresen vagy esetenként más macskákkal is érintkező kedvenceket macskaleukémia ellen is érdemes beoltatni. E védőoltásnál is az előzőekben ismertetett oltási séma ajánlott. A kiscicákat mindhárom betegség ellen 10 hetes koruktól kezdve lehet oltani.

 

A szabadba kijáró állatokat érdemes veszettség ellen is oltani, ugyanis ez a betegség nem csak a macska, de gazdája életét is veszélyezteti. Minden macskának kell, hogy legyen oltási könyve. Ennek alapján az állatorvos tudja, mikor melyik oltást kell megismételni.

Milyen betegségek fordulnak elő gyakrabban?

A macskák meglehetősen szívósak, de a bolhák, kullancsok és atkák ellen ők sem tudnak védekezni. Amire figyelnünk kell:

 

A bolhák apró, barnás színű vérszívók, amelyek a macska bundájában telepszenek meg. Székletük fekete kis csomókban látható, ha a macska szőrét átvizsgáljuk. A bolhafésűvel eltávolíthatunk egy-két bolhát, de a módszer nem túlzottan hatékony. Az állatorvos tud valóban hatásos ellenszert ajánlani a problémára. Fontos, hogy fertőzés esetén a lakásban is ki kell irtani a bolhákat megfelelő spray segítségével. A bolha ugyanis életének mindössze tíz százalékát tölti a gazdaállaton.

 

Lehetőleg ne használjunk bolhanyakörvet. Néhány macska allergiás a hatóanyagra, és az emberre is káros a mérgező anyag, amivel a nyakörvet átitatják. Ráadásul a macska vadászat közben megsérülhet a nyakörvtől. A jó minőségű bolhanyakörvek ismérve, hogy van bennük egy tágulni képes gumiszalag betét, amely engedi, hogy a macska kihúzza belőle a fejét, ha a nyakörv beakad valamibe. Más típusoknál hasonló okokból van egy perforáció, amelynél a nyakörv feszítésre elszakad.

 

 

A paraziták, mint a kullancs, mindenütt ott leselkednek a szabadban. A kijáró  macskákat ezért rendszeresen ellenőrizni kell

 

A kullancsokat a hüvelyk- és mutatóujjunkkal vagy egy kullancscsipesszel távolíthatjuk el. Fontos: ne csak a duzzadt potrohát tépjük le a kullancsnak. Ha a rovar feje beleszakad a macska bőrébe, az gyulladást okozhat. Ez azonban általában nem súlyos.

 

A fülatkák a macskák hallójáratát fertőzik meg, ahol gyulladást idéznek elő. A fülük tövét feltűnően gyakran vakaró és a fejüket szintén gyakran rázó állatok, amelyek füléből feketés-barnás váladék távozik, valószínűleg fertőzöttek. Ezt a betegséget feltétlenül állatorvosnak kell kezelnie!

 

A rühatka apró kis állat, amely járatokat fúr a macska bőrébe. A fertőzött bőr durva, pörkös, rajta a szőr kihullik. A macskát erős viszketés kínozza. Ezt a betegséget se próbáljuk meg otthon kikezelni, feltétlenül orvosra kell bízni a terápiát. Mindenféle bőrirritációt és gyulladást okozhatnak a bőrgombák. Ezt csak az állatorvos képes diagnosztizálni.

 

A szalagférgek soha nem közvetlenül, hanem egy közvetítő gazdaállaton keresztül fertőznek. Ez lehet például a macska zsákmányállata, az egér. A macska tápcsatornájába jutva a féreg a fején található horog segítségével megkapaszkodik és időről időre a petékkel teli szelvényeit kibocsátja, amelyek maguktól is képesek kimászni az állat végbelén, és ráragadnak a bundájára. Leginkább rizsszemekre hasonlítanak. A szabadba kijáró macskákat ezért évente legalább négyszer féregteleníteni kell megfelelő gyógyszerekkel.

 

Az orsóférgek fehéres, akár 10 cm hosszúra megnövő spagettire hasonlítanak. A macska béltartalmával táplálkoznak. Petéik a macska ürülékével jutnak a szabadba. A szabadban székeléshez kis mélyedést vájó macskák, akik később a mancsukat lenyalva tisztálkodnak, így megfertőződhetnek. Főleg a fiatal macskákban fordul elő olykor rengeteg orsóféreg. Ezeket csak többszöri, ismételt kezelésekkel lehet féregteleníteni. Ezek a gyógyszerek is az állatorvos rendelvényére szerezhetők be.


Tetszett a cikk?

 

 

CicaVilága cikkajánló

További cikk »

 

 

 

 

CicaVilága cikkajánló

További cikk »