Mit adjak a cicámnak?

Mit adjak a cicámnak?


 

Mit adjak a cicámnak?

Minden amit a cicád táplálásáról tudnod kell


Függetlenül attól, hogy a macskád válogatós e vagy minden evő, valószínűleg tudatja majd veled, a nem tetszését a tápjával kapcsolatban.

“A macskák nagyon finnyésak az ételükkel kapcsolatban, és életük első évében sok étkezési preferenciájuk alakul ki” – mondja Julie A. Churchill, a DVM, a táplálkozás professzora a Minnesotai Állatorvos-tudományi Egyetemen . Tehát ha a macskád még kis cica, akkor itt az ideje, hogy a különböző típusú ételekhez – nedves, száraz – szoktasd hozzá.

De még akkor is, ha a kis kedvenced idősebb, még mindig van mód arra, hogy tegyél róla, hogy minden tápanyagot meg kapjon amire az egészséges élethez szüksége van. Kezdj el többet megtudni arról, hogy mit vásárolsz neki és pontosan mit szeretne a cicád, mi ízlik neki.


 
Kiegyensúlyozott étrend
Minden macska-tulajdonosnak tudnia kell, hogy a macska eledeles konzerv vagy zacskó cimkéjén mi miért van írva és hogy ezek mit jelentelek pontosan.

Divatos a gabonafélék és a szénhidrátok a kedvtelésből tartott állatok eledelében, de ezek nem feltétlenül rosszak. Ráadásul a csak fehérjéből és zsírból készült ételek drágák.

Olyan nedves táppot probálj meg adni neki aminek nagy a tápértéke és lehetőleg igazi húsból készültek. A száraz eletelt is szeretik ropogtatni egy kis nasinak,vagy amikor nem vagy otthon, hogy meg etesd őket. A száraz táp mellé nagyon fontos, hogy mindig legyen kint friss víz. Soha nem szabad csak száraz táppal etetni őket, mert tönkre teheti a szervezetüket. Leginkább a nedves táp a fő folyadék szerzési lehetőségük.

 

Mennyit és milyen gyakran?
A legtöbb macska hajnalban és alkonyatkor szeret enni, amikor általában vadásznak kint a vadonban, így gyakran ezek a legjobb időpontok az etetéshez.Hogy mennyit kapjon a cica a tálba, az attól függ, hogy milyen korban van, milyen méretű és mennyire aktív, de az átlagos napi étrend 200 kalóriát tartalmaz. Meg lehet kérdni az állatorvosoktól, hogy segítsen kiszámolni a macskád igényeit.

A macskák eszegetnek a nap folyamán is, ha elöl hagysz nekik ételt, de vigyázz mert simán megesznek mindent amit eléjük ragsz. Fontos a súlyukra is oda figyelni. Ha nagyon meghíznak betegek lehetnek,mint pl ízületi betegségek, a szívbetegségek és cukorbetegség.

Az állatorvosok azt mondják, hogy a legjobb, ha meg határozol egy bizonyos időpontot amikor etetd a cicát aztán ha végzett, de maradt belőle akkor azt el kell tenni, hogy ne eszegessen egésznap és ne hízzon el.

Ha már elhízott a cicád akkor a legjobban ha alacsonyabb kalória tartalmú tápot adsz neki, mintsem csökkenteni a mennyiséget. Bármilyen étellel kapcsolatos szigor vagy megvonás miatt nagyon morcos lesz a cicád. Ezzel inkább soha nem probálkozz.

Vegetáriánus macskák? Házikészítésű étel?
A vegetáriánus vagy a vegán étrend egészséges választás lehet a Te számára, de rosszul sülhet el ha ugyan ezt a cicáddal próbálod ki. A kutyáktól és az emberektől eltérően a macskáknak különleges vitaminokra, ásványi anyagokra és fehérjékre van szükségük, amelyek csak húsból származnak.

De nem a nyers húsból. Ez a nagy macskák életének része lehet a vadonban, de természetellenes a házi macskák számára.. A vadonban meg eszik az egész állatot vagy madarat, amit elkapnak, nem csak a hús, hanem szőrőstül, tollastul.

Ráadásul a nyers húsban lévő baktériumok, például a szalmonella és az E. coli, megbetegíthetik a cicádat (és téged is). Soha nem adj a cicádnak nyers húst!

Mi a helyzet a saját macskaeledel készítésével otthon? Ha ezt az utat választod akkor semmiképpen ne egyedül probálkozz meg vele. Erősen ajánlott, hogy állatorvos-táplálkozási szakemberrel egyeztess elötte és az ő segítségével készítsd el.

 

Általában a legtöbb szakértő szerint a kereskedelmi célú macskaeledel a legjobb választás Mert kifejezetten a macskák számára készült ami teljesen megfelel az igényeknek és nem kell amiatt aggódnod, hogy mit adsz nekik, hogyan adod és mi hiányozhat az étrendükből.

 

Tetszett a cikk?

 

 

CicaVilága cikkajánló

További cikk »

 

 

 

 

CicaVilága cikkajánló

További cikk »