Szép ház, szép cica

Szép ház, szép cica


Milyen a megfelelő cica fekhely?

 

Hogyan fordítsunk kiemelt figyelmet a cica fekhelyének a kialakítására?

 Milyen a megfelelő cica fekhely?

Aki macskatartásra adja a fejét, az jó, ha tisztában van azzal, hogy egy meglehetősen öntörvényű, de szeretnivaló kedvencet vesz a házhoz. Ha azt szeretnénk, hogy boldog legyen kis kedvencünk, akkor fordítsunk kiemelt figyelmet a cica fekhelyének a kialakítására. 

A macskák alapvetően bújós, hálás állatok, amit főként dorombolással fejeznek ki, de ehhez az kell, hogy meglegyen a környezetükben minden, amire csak a kényelmük szempontjából szükségük van. Felelős állattartóként pedig nincs is nagyobb öröm, mint egy egészséges, kiegyensúlyozott, játékos és vidám cica, akinek az élete sok izgalomból, rengeteg szeretgetésből és még több pihenésből áll.

Ahogy mi is szeretünk megpihenni egy nehéz nap után, ugyanúgy a cicánk is megérdemli ezt a törődést. Mivel nekünk sem mindegy, hogy milyen az a kanapé vagy ágy, amin pihentetően elhelyezkedünk, úgy neki sem egy utolsó szempont a fekhelyének a kényelme. Éppen ezért legyünk nagyon körültekintőek annak a kiválasztásakor. 

 

Honnan tudjuk, hogy nem megfelelő a cica fekhely?

Mivel az állatok nem tudják szavakkal kifejezni azt, hogy éppen kényelmes-e számukra az adott fekhely, ezért nagyon fontos, hogy figyeljünk. Ha azt vesszük észre, hogy:

  • A cica nem igazán használja a fekhelyet,
  • Egyenesen kerüli azt,
  • Esetleg felkelés után kedvetlen, unott vagy éppen szomorúnak tűnik, akkor mindenképp érdemes átgondolni, hogy milyen módon tudunk segíteni neki.

 

Lehetséges, hogy a fekhely cseréje vagy éppen valamilyen szintű megváltoztatása lehet a megoldás.  Tudvalevő, hogy a macskák szeretik az olyan fekhelyeket, ahova be kell bújni, azaz igazán jó választás lehet egy odúszerű fekhely beszerzése. Ugyanakkor kedvelik a meleg helyeket, ezért ha olyan a radiátor, akár annak a tetejére is tehetünk egy puha párnát, ami így padlófűtéses lesz, ezért előszeretettel fog rajta sziesztázni a macsek. Ez azért is jó döntés, mivel szeretik az olyan helyeket, amik átveszik a testhőmérsékletüket, így melegen tartja őket. 

A magaslati pihenőhely is jó választás, mivel sok cica szereti magasabb pontról szemlélni a birodalmát, így egy magasan lévő, bebújásra alkalmas fekhely is ideális lehet. Egy tökéletes fekhely még hasznunkra is lehet, mivel ha a macska előszeretettel használja, akkor sok időt tölt benne a vedlés időszakában is, ami a lakás takarítása szempontjából mindenképp megfontolandó. 

 

Téli alvóhely

Jó, ha tudjuk, hogy a hideg időszak beköszöntével a cicánk fekhelyéről is másképp kell gondoskodnunk, mint a melegben. Ilyenkor célszerű vastagabbra cserélni a fekhely bélését, de ha a földön kapott helyet a fekhelye, akkor érdemes az egészsége érdekében kicsit feljebb költöztetni, ahonnan nem kap annyi hideget. Ez azért is jó, mivel nem hűl át annyira alulról, így kisebb az esélye a felfázásnak. 

Ha szeret az ablakban nézelődni, akkor megvédhetjük a huzattól egy speciálisan erre a célra kialakított fekhellyel. Ha pedig a cicánk inkább házon kívül szereti tölteni a napja nagy részét, akkor mindenképp rendezzünk be számára egy kis kuckót, amit jó vastag takarókkal bélelünk. Ezen felül pedig fontos, hogy csapadékbiztos és szélvédett helyen helyezzük el. 

 

Forrás: kedvence.hu

Tetszett a cikk?

 

 

CicaVilága cikkajánló

További cikk »

 

 

 

 

CicaVilága cikkajánló

További cikk »